Kliknij aby oglądnąć

Rogol stróski wygrywa konkurs Specjały z fasoli "Piękny Jaś"

Opublikowano: piątek, 14, październik 2016 Zdzisław Górnikiewicz

rogol10 października 2016 roku w siedzibie Spółdzielni Socjalnej „Serce Pogórza” w Dzierżaninach odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu „Specjały z fasoli Piękny Jaś” (na najlepsze danie z fasoli Piękny Jaś) zorganizowanego w ramach projektu „Specjały z Serca Pogórza”, finansowanego z funduszy Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z programu „Produkt Lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.

Pięcioosobowa Komisja Konkursowa pod przewodnictwem pana Dawida Chrobaka Burmistrza Miasta i Gminy Zakliczyn i członkami Jury Paniami: Elżbietą Tomczyk-Miczka - specjalistą ds. promocji Małopolskiej Organizacji Turystycznej, Małgorzatą Bartkiewicz - doradcą ds. Marki Lokalnej Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, Haliną Wnuk - specjalistą ds. współpracy lokalnej, Julitą Sacha - Wiceprezesem Zarządu Spółdzielni Socjalnej "Serce Pogórza", po dokonaniu degustacji wszystkich potraw, dokonała oceny przyznając każdej potrawie określoną regulaminem ilość punktów.

W konkursie rywalizowało 6 potraw.

Miło nam poinformować, że w tej rywalizacji pierwsze miejsce zdobyło Stowarzyszenie Koło Gospodyń „Pod bocianim gniazdem” w Stróżach za „Rogola stróskiego” z trzema rodzajami DIP-ów. II miejsce zajęła potrawa "Jaskółcze Gniazda z sosem pomidorowym" przygotowana przez Warsztat Terapii Zajęciowej w Dzierżaninach. III miejsce zdobyła Pani Aniela Janicka za „Kotlety fasolowe z sosem borowikowym”. Pozostali uczestnicy konkursu biorący udział przygotowali potrawy: Anna Drożdż – „Fasolowe krokiety”, Monika Bartusiak – „Kotleciki z grochu Biały Jaś”, Patrycja Janicka - Raciborska – „Zupa krem z młodej fasoli”.

Plastyczną oprawę potraw można podziwiać na załączonej relacji fotograficznej z przebiegu konkursu. Przepis na „Rogola stróskiego” będzie umieszczony w książce kucharskiej, którą zamierza wydać Spółdzielnia Socjalna „Serce Pogórza”. Dziękujemy naszym członkom, którzy wykonali konkursową potrawę. Prezentacji naszej potrawy przed Jurorami i uczestniczącymi w konkursie osobami dokonali Wiceprezes Stowarzyszenia Pani Kazimiera Stec i Członek Wspomagający Stowarzyszenia Pan Zdzisław Górnikiewicz. Jest to kolejny sukces i promocja działalności naszego stowarzyszenia. Nasze stowarzyszenie zapewnia, że na Dożynkach 2017 w Stróżach nie zabraknie tego smakołyku.

Tekst i fotorelacja; Redaktor Stowarzyszenia Koła Gospodyń „Pod Bocianim Gniazdem”

rogol rogol rogol
rogol rogol rogol
rogol rogol rogol
rogol rogol rogol
rogol rogol rogol

Odsłony: 2381