Śniadanie daje moc!
Takie hasło przyświeca prozdrowotnej akcji skierowanej do nauczycieli i uczniów szkół podstawowych. Pokłosiem programu będzie utworzenie w klasach 0-3 Klubu Śniadanie Daje Moc, w którym dzieci dowiadywać się będą o roli prawidłowego żywienia i 12 zasadach zdrowego odżywiania. Organizatorem programu „Śniadanie Daje Moc” jest Partnerstwo dla Zdrowia - koalicja: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki i Dziecka – wiodącej w kraju instytucji naukowej i medycznej. W zeszłym roku w ponad 500 polskich szkołach podstawowych uczniowie próbowali pobić Rekord Guinnessa w organizacji największej lekcji przygotowania zdrowego śniadania. Niemal w tym samym czasie, w ponad 7 tys. szkół, 142 tys. uczniów zjadło razem śniadanie.
6 listopada br. w Zespole Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Gwoźdźcu przeprowadzono ponowną próbę pobicia Rekordu Guinessa w ramach śniadaniowego święta (wyjątkowo przełożonego z 8 listopada, z racji niedzieli; w tym dniu obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania). Jakie będą jego efekty w skali kraju, dowiemy się niebawem.
Akcja została sfilmowana i obfotografowana przez opiekunów - to dodatkowa szansa na wygrane w konkursie. Program koordynuje w gwoździeckiej szkole wych. Monika Pawlik wraz z nauczycielami edukacji wczesnoszkolnej. Półgodzinny czas na przygotowanie urozmaiconego śniadania kontrolowała komisja z burmistrzem Dawidem Chrobakiem i dyrektor szkoły Haliną Tobołą. Przy siedmiu stołach zasiadły czwórki dzieciaków w kucharskich czapkach pod opieką rodziców i nauczycieli. Ich zadaniem było własnoręczne przygotowanie śniadaniowego menu: twarożku z warzywami, kolorowych kanapek i szaszłyków z owoców. Liczył się nie tylko smak, ale i wygląd. Swoje wytworzone pracowicie kulinarne specjały, zaraz potem dzieciaki z apetytem spałaszowały.
Według badań przeprowadzonych w roku 2010 przez CBOS, co piąty Polak rezygnuje z codziennego jedzenia śniadania, dotyczy to zwłaszcza uczniów i studentów (40 proc.), zaś na podstawie rozmów z nauczycielami, przeprowadzonymi w roku 2011 przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności, w blisko 40 proc. klas 1-6 w polskich szkołach są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania.
Według dietetyków, pierwsze i drugie śniadanie są najważniejszymi posiłkami dnia. Sprzyjają koncentracji na lekcji, pomagają w sprawnym myśleniu, zapewniają energię do uczestnictwa w zajęciach, sprzyjają dobrej kondycji na zajęciach z wychowania fizycznego. Przesłanie akcji jak najbardziej trafiło do wyobraźni gwoździeckich uczniów, również dzięki świetnej zabawie.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |