Kliknij aby oglądnąć

To już po raz dwudziesty trzeci Zakliczyn był stolicą „Pięknego Jaśka”

Opublikowano: środa, 28, sierpień 2024 Kazimeirz Dudzik, foto: Stanisław Kusiak

03625 sierpnia w Zakliczynie odbyła się 23 edycja Festiwalu fasoli i Produktu Tradycyjnego Małopolski. Ponad czterdzieści różnorodnych stoisk promocyjnych z Małopolski i Podkarpacia, a nawet z okolic Warszawy, oferowało potrawy fasolowe, regionalne wypieki, rękodzieło artystyczne, także stoiska doradcze wyspecjalizowanych firm w obsłudze mieszkańców terenów miejskich i małych miasteczek.


W przypadku Centrum Promocji Nauki, które prezentowało strefę rodzinną „Fasolandia”, gdzie można było nieodpłatnie podjąć się wyrobu podpłomyka i wypieku w specjalnym piecu zainstalowanym koło figury św. Floriana. Ponadto były stanowiska tradycyjnego rzemiosła (tkactwo, skryba i garncarstwo) oraz strefy; łucznicze, archeologiczne i szranki rycerskie.


Zresztą cały, drugi co do wielkości plac miejski w Małopolsce tętnił życiem, bo oprócz stoisk wystawienniczych, była strefa gastronomiczna, wesołe miasteczko oraz strefa sceny artystycznej.


019Jak zwykle wielką popularnością cieszyła się darmowa „Fasolka od Burmistrza.”


O 17:30 rozpoczęła się cześć oficjalna podczas której na scenie pojawił się burmistrz Dawid Chrobak i goście wydarzenia; poseł na Sejm RP Anna Pieczarka, wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Wojciech Skruch, Honorowy Obywatel Gminy Zakliczyn Kazimierz Korman, delegacje zagraniczne z Jászfényszaru oraz Obertyna, oraz samorządowcy z Gminy Zakliczyn i Powiatu Tarnowskiego.


Ziemia zakliczyńska i dolina Dunajca słynie z uprawy tej fasoli, ale również innych wysokiej jakości produktów żywnościowych i kulinarnych. Powstało tutaj wiele oryginalnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Województwo małopolskie wspiera takie wartościowe przedsięwzięcia – mówił wiceprzewodniczący SWM Wojciech Skruch.

 

Na finał części oficjalnej ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego i uhonorowano laureatów nagrodami. Według komisji pracującej pod kierunkiem Małgorzaty Ankier najlepsza potrawą 23. Festiwali fasoli i Produktu Tradycyjnego Małopolski była zupa fasolowa z łazankami autorstwa KGW „U źródła” ze Słonej, drugie miejsce zajęły fasolowe gołąbki z KGW Wróblowice, miejsce trzecie zajął rarytas wolski przygotowany przez KGW Wola Stróska a nagrodę czwartą odebrała Grupa Regionalna Charzewice Stowarzyszenia „Klucz” za tatara z fasoli.

 

Tymczasem na scenie zaprezentowali się artyści: Hanka Wójciak z Zakopanego reprezentująca nurt muzyczny etno, Orkiestra „Sounds Academy” pod batutą , która z solistami; Natalią Próchnicką i Kacprem Batorem zaprezentowała zjawiskowy koncert z repertuaru światowych hitów muzyki filmowej.


Na finał muzycznej sceny pojawił się Marcin „Brokat” Czerwiński z zespołem reprezentujący nurt muzyczny Reggaeton/Latin, który zaśpiewał swój największy przebój „Brokat” czy równie popularne utwory takie jak „California" i „Kelner" , ale najnowszy cover utworu „Chcemy być sobą".


Wydarzenie zakończyło się pokazem tańca z ogniem, które zostało zaprezentowane przez grupę dziewczęcą Centrum Promocji Nauki.

 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak
 fasolak  fasolak  fasolak

Odsłony: 567