Kliknij aby oglądnąć

Jamna – Nowe otwarcie dla regionu

Opublikowano: środa, 27, lipiec 2016 Zygmunt Adamczyk

jdlapokolenStowarzyszenie „Jamna dla pokoleń”, które koordynuje zadania pn. „Jamna – Nowe otwarcie dla regionu” z przyjemnością informuje o wyniku pierwszego etapu działań w ramach projektu, realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach konkursu ofert z turystyki pn. Małopolska Gościnna”. 16 lipca 2016 r. uczestnicy projektu przeprowadzili spacery badawcze w Jamnej, aby przetestować możliwości uprawiania turystyki pieszej, z pomocą kijków do nordic walking, dla osób powyżej 55 r.ż. Jamna nie jest łatwym terenem, wiele na niej uskoków, wąwozów i niespodzianek.

Osoby realizujące zadanie zaproponowały trasę, która nie zraża, w wręcz przeciwnie zachęca do uprawiania turystyki, ruchu na świeżym powietrzu i promuje walory krajobrazowe Jamnej, nawet mimo opadów deszczu. Adresaci projektu chętnie i z determinacją pokonywali trasę w deszczu, dowodząc, że jej przebieg jest komfortowy i nie sprawia trudności tej grupie wiekowej. Wyznaczona trasa prowadzi od Bacówki na Jamnej, przez siedzibę Duszpasterstwa Ojców Dominikanów malowniczym szlakiem do Jastrzębi, gdzie zostało zorganizowane ognisko (popularna nazwa – Uroczysko Jamna) i regenerowaliśmy siły przy pieczonej kiełbasce, z powrotem pętlą do Bacówki. Czas trwania przejścia wynosi do 4 h, szlak został oznaczony symbolem postaci z kijkami, malowanym na drzewach specjalnymi ekologicznymi farbami dla leśników (barwa – białobrązowa) i jest łatwo widoczny dla turystów, którzy pierwszy raz będą spacerować po Jamnej. W pokonaniu trasy pomagała uczestnikom Ambasadorka projektu – Pani Barbara Prymakowska, uznana sportsmenka i propagatorka aktywności prozdrowotnej i sportowej. Z Jej udziałem odbył się trening przygotowawczy, uczestnicy się nieco rozruszali, aby w trakcie spaceru i na postoju przy ognisku porozmawiać z Panią Barbarą o uprawianiu sportów i turystyki w dojrzałym wieku, o stylu życia i odżywiania, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i kondycją. Jak zapewniali uczestnicy była to korzyść obopólna. Po wyznaczeniu i oznaczeniu trasy posilaliśmy się wspaniałymi potrawami regionalnymi, których receptury znają tylko mieszkanki wsi Jamna, a które zostaną wprowadzone do menu serwowanego w Bacówce, m.in. makaron z przecieranego grochu i smażone pierogi z serowego ciasta z owocami leśnymi. Kolejne działanie w ramach projektu to zilustrowanie mapy trasy, która została oznaczona i wydruk mapy oraz montaż tablicy, blisko Bacówki, dla wszystkich amatorów wędrówek pieszych i rekreacji na świeżym powietrzu którzy przyjadą na Jamną, odkryć jej urodę i dziedzictwo.

Prezes Zarządu – Zygmunt Adamczyk

jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla
jamnadla jamnadla jamnadla

Odsłony: 2193