Przejście do firmy KM-Net

SKO

lsfPonad 1500 hektarów - to wielkość areału przeznaczona w gminach doliny Dunajca i Raby (od Gródka nad Dunajcem przez Czchów, Zakliczyn, aż po Wietrzychowice i Szczurowszczyznę) pod uprawę fasoli wielokwiatowej "Piękny Jaś". W Gminie Zakliczyn rolnicy przeznaczają pod "Jaśka" co roku niestety coraz mniej areału, jeszcze nie tak dawno było to około 80 hektarów, a dziś zdecydowanie mniej. Wysiew fasoli w przygotowane rzędy powinien następować w okolicach św. Marka (połowa III dekady kwietnia). I tutaj muszę sobie pozwolić na odejście od obowiązującej oficjalnie terminologii. Otóż w formie potocznej w dolinie Dunajca mówi się; że "idziemy sadzić groch", "robić koło grochu" (na prace związane z zabiegami agrotechnicznymi), "tyczyć groch", "podcinać groch" , "spuszczać groch" (po ok. tygodniu do nawet dwu od odcięcia pędów od korzeni - co zależy od pogody - zdejmuje się wysuszoną fasolę w strąkach i pędach i formuje w fasolowe wiązki), "groch" się jeszcze suszy, młóci, przebiera i w końcowej fazie przeznacza do spożycia, sprzedaży.

Suche nasiona fasoli są najwcześniej przygotowane do sprzedaży w końcu listopada. Wcześniej natomiast (koniec sierpnia, początek września), można delektować się fasolką miękką (zieloną) zrywaną w strączkach, które wfasolnasionacześniej niż pozostałe zaczynają dojrzewać. Niech nikogo nie zdziwi, że jadąc i widząc przy niektórych posesjach napis "skup grochu", faktycznie dotyczy to ogłoszenie skupu fasoli. Wróćmy jeszcze do "sadzenia grochu". Tradycyjna metoda polega na wrzucaniu w dołki przygotowane motyką od 4 do 6 nasion fasoli w odstępach co 40-60 cm. W ten sposób na hektar powierzchni zużywamy od 80 do 140 kg nasion w zależności od gęstości siewu i wielkości nasion. Po wysiewie powinniśmy oczekiwać ciepłej pogody z dodatkiem ciepłych, ale nie długotrwałych i intensywnych deszczy. Fasola jest z natury rośliną ciepłolubną. Przy sprzyjającej pogodzie, dobrej glebie i fachowej opiece może odwdzięczyć się obfitym plonem w wysokości od 10 do 12 ton na hektar. Większe nasiona fasoli uzyskuje się z bardziej pracochłonnej tyczkowej konstrukcji, mniejsze z konstrukcji palowo- sznurkowej. Wydaje się, że jak dotąd, rok 2016 był korzystny dla fasoli i jeśli nic się nie zmieni, to nasiona „Pięknego Jasia” powinny być dorodne. Jak będą kształtować się tegoroczne; podaż i popyt oraz cena markowego produktu z doliny Dunajca przekonamy się późną jesienią. Mimo, że od lat polski rynek zalewany jest importowaną fasolą z Ameryki Południowej i Chin, to smakosze wiedza doskonale, że „Piękny Jaś” z dolny Dunajca jest królem fasoli. Porównanie naszej, naddunajeckiej fasoli z importowaną, jest w ogóle nietaktem; to tak, jakby ktoś chciał zestawić szynkę z mortadelą i udowadniał, że to jest to samo.

Partner zakliczyninfo

TKK

 

Warto zobaczyć

Archiwum

Rozlicz PIT Online z PITax.pl dla OPP.
Projekt realizujemy we współpracy z IWOP.

© Oficjalny Portal Internetowy Głosiciela. Wszelkie prawa zastrzeżone.